advertentie VEMO Lease top

Vijfde aflevering podcast 'Van Faalhaas Naar Eindbaas': kwekerij waar planten niet het belangrijkst zijn

De 26-jarige Freek Wesstein uit Naaldwijk kweekt met zijn bedrijf Dr. Green de kamerplant aloë vera. Dat doet hij met - naar eigen zeggen - het jongste team van Nederland, zo vertelt hij in de podcast Van Faalhaas Naar Eindbaas.

Niet alleen in de kas zelf, maar ook op kantoor heeft Wesstein jonge mensen in dienst. "Er werkt bijvoorbeeld een 16-jarig meisje bij ons en zij verwerkt alle sollicitaties en leidt mensen rond op het bedrijf. Mijn oudste collega is 28 en hij heeft een vast contract, maar daarnaast heb ik ook nog zo’n 60 scholieren in dienst." Daar ligt ook de grote passie van de Naaldwijker: het inspirerend van jongeren. "Ik geloof heel erg in de kracht van jonge mensen. Ik zie mijn bedrijf ook niet als zomaar een productiebedrijf, maar meer als leerschool waar we je een 'als ik wil kan ik alles' mindset aanleert. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos, je kunt alles online vinden of opzoeken. Ik denk dat als ik écht wil ik binnen 10 minuten minister-president Mark Rutte aan de lijn zou kunnen krijgen als ik hem echt iets wil vragen. Sommige scholieren zijn pas 15 of 16, maar ik wil hun meegeven dat als ze zelf iets willen en daar verantwoordelijkheid in nemen, ze alles kunnen bereiken."

Daarnaast vertelt Freek dat hij geen grote passie heeft voor de planten die hij kweekt. "Ik vind het product wat we hebben niet het belangrijkst, ik had net zo goed in een supermarkt of een hotel kunnen werken. Het gaat mij er meer om dat ik het werk wat ik doe leuk vind en m'n collega's het ook naar hun zin hebben." De aloë vera's die hij kweekt zijn vetplanten waarvan je de gel die in het blad zit, kunt gebruiken als huidverzorging. "Ik moet altijd opletten met wat ik hierover zeg, er zijn namelijk enkele regels voor. Ik mag bijvoorbeeld niet zeggen dat het tegen acne werkt, of dat het allemaal wonderen verricht, maar het herstelt de huid vijf keer zo snel. Dat is wel wetenschappelijk bewezen."

In de nieuw podcastserie Van Faalhaas Naar Eindbaas gaat programmamaker Maarten Stolk in gesprek met jonge ondernemers uit Westland, Midden-Delfland, Maassluis en Hoek van Holland. De ondernemers vertellen hoe ze zijn gestart, waar ze tegenaan liepen en ze geven tips voor andere jonge ondernemers. De komende drie weken komt er iedere vrijdagmiddag een nieuwe aflevering online en het gesprek met Freek kun je hieronder beluisteren. Hierin hoor je onder meer hoe hij zelf deze mindset geleerd heeft, en dat hij, volledig tegen de stroom in, niet zijn school heeft afgemaakt.

Laat je reactie achter