advertentie VEMO Lease top

WOS

Vooral milde klachten bij besmet zorgpersoneel De Tweemaster, bewoners 'behoorlijk ziek'

De zorgmedewerkers van verpleeghuis De Tweemaser die positief zijn getest op het coronavirus, ervaren vooral milde klachten. Bij een aantal bewoners ligt dat anders, zij zijn 'behoorlijk ziek'. Dat zegt regiomanager Johan van Eeden van Argos Zorggroep.

Het aantal coronabesmettingen in het Maassluise verpleeghuis is de afgelopen dagen enorm toegenomen. Nog geen week geleden meldde het verpleeghuis zes besmette cliënten, inmiddels zijn zeventien bewoners en twaalf medewerkers positief getest. Eén bewoner is overleden."Ik hoop dat het hierbij blijft, daar doen we alles voor. Maar garanties zijn er niet", zegt Van Eeden bij mediapartner Rijnmond.

Eén specifieke oorzaak voor de explosieve stijging in het aantal besmettingen, heeft het verpleeghuis nog niet kunnen achterhalen. De Tweemaster - onderdeel van Argos Zorggroep - is sinds woensdag op slot voor bezoek.

"We hebben besloten om alle medewerkers van de afdeling te gaan testen. In de regel deden we dat alleen bij mensen die klachten hebben. Dan blijkt nu dat ook mensen zonder klachten een positieve uitslag laten zien. Daar schrikken we van."

Covid-centrum
Het aantal besmettingen onder bewoners is opgelopen tot zeventien. Sommigen van hen zijn "behoorlijk ziek", laat Van Eeden weten. "Binnen de Argos Zorggroep hebben we een Covid-centrum in Vlaardingen (Marnix revalidatiecentrum, red.) ingericht. Mensen die besmet zijn, brengen we daarheen. Dat is een eenheid met inmiddels veel ervaring, dus daar krijgen zij de allerbeste zorg die nodig is." 

Marnix revalidatiecentrum in Vlaardingen. WOS

Van Eeden twijfelt er niet aan of intern de regels goed zijn nageleefd. "We zijn hartstikke alert en er is veel kennis in de organisatie. De mensen zijn streng met de maatregelen, maar blijkbaar kan zo'n virus er tóch tussendoor glippen."

'Hartverwarmend'
De klachten van de besmette personeelsleden zijn mild, zegt Van Eeden. Wel brengt het oplopende besmettingsaantal een nieuw probleem naar boven, namelijk een personeelstekort. "Maar hoe mensen zich nu inzetten, zich aanmelden en hun collega's komen ondersteunen, dat is hartverwarmend. Daar ben ik hen dankbaar voor. We gaan het redden met elkaar."

Het verpleeghuis blijft voorlopig op slot voor bezoek. "We moeten eerst uitgebreid onderzoek om te kijken of het virus zich heeft beperkt tot één afdeling of dat het ook elders in het verpleeghuis zit. We willen daar eigenlijk voor het weekend wel uitsluitsel over geven." 

Op de sluiting van het verpleeghuis klinkt kritiek. Een dochter van een cliënt binnen noemt deze keuze 'kiezen voor de makkelijkste weg'. Daar is lang niet iedereen het mee eens, zo blijkt wel in de reacties onder het artikel van de WOS op Facebook. Zo laat iemand weten: "De bewoners zijn de eerste prioriteit en ik ben er van overtuigd dat jullie alles doen om er te zijn voor de bewoners." Een ander schrijft: "Ik ben zelf werkzaam in de Tweemaster. Ik denk niet dat mensen van buitenaf enig idee hebben hoe het er binnen aan toe gaat en hoe zwaar het is voor ons (personeel) om er alles aan te doen om de bewoners te verzorgen en te beschermen."

Argos Zorgroep wil verder niet op dit individuele geval ingaan.

Burgemeester Edo Haan heeft een open brief aan de bewoners van De Tweemaster gestuurd. De brief is ook geplaatst op de website van de gemeente Maassluis.

Laat je reactie achter