advertentie TipTop

De actieleus is: "Samen voor de vrijheid tegen de spoedwet" Fred van der Ende

Vrouwen trekken door Naaldwijk om aandacht te vragen voor corona-spoedwet

Een groepje van acht vrouwen houdt vandaag ludieke acties in Naaldwijk.

Zo brengen ze onder meer bloemen naar de politie en de gemeente, met daarop kaartjes met een tekst van de koning die hij tijdens dodenherdenking dit jaar uitsprak: "Niet 'normaal' maken wat niet normaal is. En: onze vrije democratische rechtstaat koesteren en verdedigen." Ook worden er bloemen gelegd bij het oorlogsmonument en het Wilhelminaplein. Ze hopen de dames aandacht te vestigen op de problemen die ze hebben met de corona-spoedwet van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De dames zijn tegen de spoedwet die ervoor moet zorgen dat de coronamaatregelen een wettelijke basis krijgen. Denk daarbij aan regelgeving over de anderhalve meter afstand, maar ook over een verbod op bepaalde beroepsuitoefeningen en het verplichten van bepaalde hygiënemaatregelen. Nu is het nog zo dat er gebruik wordt gemaakt van zogeheten noodverordeningen van gemeenten om de maatregelen van kracht te laten zijn, maar dat is bedoeld voor korte periodes. Vandaar de spoedwet, alleen gaat die, zoals het er nu uitziet, wel een stuk verder.

Veel Nederlanders zien zo'n spoedwet niet zitten. Ze vinden dat het afbreuk doet aan de grondwet. Tot nu toe hebben al driehonderdduizend mensen een petitie tegen de spoedwet ondertekend. En ook de Nederlandse Orde van Advocaten, hoogleraar staatsrecht Wim Voermans en een aantal Tweede Kamerfracties hebben zich zeer kritisch uitgelaten over de plannen van het kabinet. De bedoeling was dat de wet af zou zijn voor 1 juli, maar dat wordt niet gehaald. De nieuwe datum is 1 oktober geworden.

Samen voor de vrijheid tegen de spoedwet

• Cintha Zwinkels

De voornamelijk Westlandse vrouwen wilden eigenlijk vandaag eigenlijk naar Den Haag naar de Manifestatie voor de Vrijheid, maar die mag van de gemeente Den Haag niet doorgaan. "Daarom hebben we nu hier een ludieke actie neergezet, waarbij we bloemetjes uitdelen", vertelt Cintha Zwinkels. "We doen dit omdat we dit zo belangrijk vinden. Dit gaat over onze toekomst en over de toekomst van onze kinderen." De vrouwen kennen elkaar van een gratis krant die is opgezet om een ander geluid te laten horen. Ze doen de distributie voor deze regio. Veelbeschreven thema's in de krant zijn 5G, MH17 en 9/11.

De nieuwste editie, die van 5 mei, gaat over de vrijheid die sinds de coronacrisis steeds verder onder druk is komen te staan. Zwinkels en de anderen vinden het belangrijk dat daar aandacht voor is. Ze hebben ook een leus bedacht: "Samen voor de vrijheid tegen de spoedwet."

Laat je reactie achter