advertentie VEMO Lease top

De vuurwerkhandelaar moet het dit jaar doen met een klein assortiment. WOS

Vuurwerkhandelaar Benfried: 'Je kunt niet bij de pakken blijven neerzitten'

Normaal gesproken zijn de dagen voor de jaarwisseling gevuld met het geluid van knallende duizendklappers en gillende keukenmeiden.

 Dit jaar is het afsteken en de verkoop van vuurwerk aan de banden gelegd om de zorg niet verder te belasten met de jaarwisseling. Voor vuurwerkhandelaren is het een vreemde tijd.

Tijdens de laatste weken van het jaar verandert tuinbouwleverancier Benfried in Den Hoorn traditiegetrouw in een heus vuurwerkimperium. In de aanloop naar 2021 verandert er dit jaar echter niks aan de zaak, omdat er een vuurwerkverbod van kracht is. "Normaal gesproken zou dit de eerste verkoopdag zijn. Dan is het hier één grote hectische feestelijke toestand", vertelt manager Marcel Schravemade bij mediapartner Omroep West.

Dat de huidige maatregelen voor nogal wat ontwenning zorgen mag duidelijk zijn. "Het is toch altijd een vrolijke afsluiter van het jaar. We staan hier dan met een man of 25 om de boel in goede banen te leiden. Buiten wordt er dan muziek gespeeld en staan er verkeersregelaars en een oliebollenkraam. Dat is dit jaar niet, en dat is wel even wennen."

Alleen klein vuurwerk zoals sterretjes en trektouwtjes is dit jaar toegestaan. Lieuwe van Slooten

Dat veel vuurwerkhandelaren er terneergeslagen bij zitten, verbaast Marcel niet. "Wij hebben dat aanvankelijk ook gehad. Het is toch wel even slikken. We zijn nu inmiddels een paar weken verder. Je kan ook niet te lang bij de pakken blijven neerzitten. We kunnen alleen maar hopen dat het beter wordt. En dat het volgend jaar gewoon weer mag."

Ook organiseert Benfried ieder jaar rond half december een grote demonstratieshow om te laten zien welk assortiment ze in huis hebben. "Daar staat ieder jaar wel een man of 4000 naar te kijken. Dat is wel een groot gemis", vertelt Marcel.

Laat je reactie achter