advertentie VEMO Lease top

WOS

Westland: Op een na hoogste stijging woonlasten in Zuid-Holland

Westland kent dit jaar met 12,5 procent de op een na hoogste stijging van de gemeentelijke woonlasten van de provincie Zuid-Holland.

Alleen in Hellevoetsluis is de stijging nog hoger: 17,4 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van de Vereniging Eigen Huis naar de ontwikkelingen bij de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De stijging in Midden-Delfland is volgens het onderzoek met 3,3 procent een stuk minder. In Maassluis gaan de gemiddelde woonlasten in het geheel niet omhoog. Westland doet het overigens maar iets 'slechter' dan  Rijswijk en Den Haag die met respectievelijk 12,2 en 11,4 ook in de top vijf van stijgers staan. Rotterdam (+2,2) en Delft (+0,8) scoren als grote steden veel beter.

Dat de woonlasten in Westland zo toenemen, komt vooral door de hogere afvalstoffenheffing. Met 29,8 procent leidt de gemeente de provinciale top vijf. Lichtpuntje voor de Westlanders is  dat de gemeente ook in een top vijf van dalers/minste stijging staat: vijfde met -0,8 procent bij de OZB eigenwoningbezitters.

Maassluis komt twee keer voor in de provinciale top-vijflijstjes en wel aan de kant van de dalers/minste stijgers. De Waterweggemeente staat met de gelijkblijvende woonlasten op plaats 5 en dankt dat aan plek twee bij de afvalstoffenheffing. Die daalt met 2,1 procent. Slechts vier gemeenten in Zuid-Holland laten de woonlasten dit jaar dalen.

De stijging in Midden-Delfland is uitsluitend te wijten aan een hogere OZB.

Bij Eigen Huis komt Westland er overigens iets beter uit dan wat de gemeente in oktober vorig jaar meldde in de begrotingstukken. Uit die cijfers kon worden opgemaakt dat de gemiddelde woonlasten ongeveer 14 procent zouden stijgen. Eigen Huis zegt dat de door haar gepubliceerde bedragen zijn gebaseerd op de tarieven die gemeenten hebben verstrekt en op de gemiddelde WOZ-waarden van het CBS.

Laat je reactie achter