advertentie KBITE

Gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk WOS

Westland telt 70 gedupeerden in kinderopvangtoeslagaffaire

De gemeente Westland telt 70 gedupeerden in de geruchtmakende kinderopvangtoeslagaffaire.

Dat blijkt uit een memo dat maandag door wethouder Piet Vreugdenhil naar de gemeenteraad is gestuurd. Half december leek het te gaan om 36 gedupeerden. Doordat gemeenten vanwege de privacywetgeving niet direct konden beschikken over naam- en adresgegevens was het niet duidelijk om hoeveel inwoners het ging. Daarom deed Westland de oproep dat gedupeerden zichzelf konden melden, indien zij behoefte hadden aan hulp van de gemeente. Dat hebben 4 mensen gedaan. Uit de kort geleden van de Belastingdienst ontvangen gegevens blijken er nog 66 andere gedupeerden te zijn.

In december heeft de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag het rapport 'Ongekend Onrecht' gepresenteerd. Daarin staat dat tienduizenden ouders van de ene dag op de andere - en zonder opgaaf van redenen - hun toeslag kwijtraakten en daardoor in grote financiële en sociale problemen kwamen.

Wethouder Vreugdenhil noemde deze affaire één van de grootste schandalen uit de parlementaire geschiedenis van Nederland. "Ook de afwikkeling en compensatie van de onschuldige slachtoffers gaat me veel te traag. Ik roep alle Westlandse gedupeerden daarom ook op om zich te melden bij de gemeente zodat we samen kunnen kijken hoe we hen kunnen ondersteunen en helpen", zei  Vreugdenhil destijds.

De fracties van het CDA en Westland Verstandig wilden de affaire bespreken in de maandagavond gehouden commissievergadering. Vreugdenhil liet vooraf al weten: "Als we de contactgegevens hebben, kunnen we ook gericht onderzoeken of en welke gemeentelijke schulden er bij de gedupeerden zijn. Dan zullen we ook contact opnemen met betrokkenen. We zullen dan afstemmen wat zij nodig hebben."
Het kwijtschelden van vorderingen van de gemeente op gedupeerden wordt besproken tijdens de ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op 12 februari. De rijksoverheid heeft al besloten de eventuele bij haar uitstaande schulden te schrappen.

Laat je reactie achter