advertentie VEMO Lease top

Archief WOS

Westland telt niet mee voor lijst sportiefste gemeenten

Hoewel Westland op sportief gebied voor weinig andere gemeenten onderdoet, telt de gemeente niet mee op een nieuwe landelijke top 50.

Die ranglijst is woensdag gepubliceerd in de editie 2020 van de Atlas voor gemeenten. Dat boekwerk heeft dit jaar als thema 'Sport'. In kaart is gebracht de totale deelname aan sport in de grootste 50 gemeenten, georganiseerde en ongeorganiseerde sporters.

Nou, dan zitten Westlandse sportmensen direct op het puntje van hun stoel. Hoe hoog staan wij in de top tien?, vragen zij zich af. Echter in het overzicht van de grootste 50 gemeenten van Nederland zul je vergeefs naar Westland zoeken. Hoe kan dat? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (juli 2020) staat Westland - ontstaan op 1 januari 2004 - qua inwonertal inmiddels op de 27e plaats.

Het antwoord is op de website van de Atlas voor gemeenten te vinden onder het kopje 'indicatoren'. Die vijftig grootste gemeenten (G50) zijn geselecteerd op basis van de bevolkingsomvang op 1 januari 2003. "Sindsdien is de selectie van gemeenten niet meer aangepast omdat daarmee de vergelijkbaarheid door de tijd wordt gegarandeerd, en wordt voorkomen dat door gemeentelijke herindelingen grote niet-stedelijke gemeenten zoals de gemeente Westland in de Atlas worden vergeleken met stedelijke gemeenten", motiveert het onderzoeksbureau.

Het blijft toch wel een vreemde gewaarwording dat een gemeente met anno 2020 ruim 110.000 inwoners  niet is opgenomen in een overzicht van 50 grootste gemeenten, terwijl gemeenten als Vlaardingen (circa 73.400 inwoners), Velsen (68.650) en Bergen op Zoom (67.500) wel genoteerd staan.

Laat je reactie achter