advertentie KBITE

WOS

Westland: VVD alleen in Ter Heijde op tweede plaats, Maasdijk en Heenweg het meest rechts

De VVD is overal in Westland, behalve in Ter Heijde, de grootste partij geworden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsuitslagen per stembureau, die vandaag zijn vrijgegeven. In Ter Heijde staat de PVV bovenaan: de partij van Geert Wilders kreeg 49 stemmen meer dan de liberalen (227 om 149). In alle andere kernen heeft de partij van Mark Rutte overigens een vrij grote voorsprong op de andere partijen.

Achter de VVD volgt op de meeste plaatsen de PVV als tweede partij. Wateringen volgt als enige dorpskern het landelijke beeld met D66 op plek 2. Kiezers in Heenweg en De Lier kozen achter de VVD voor het CDA en daarna pas de PVV. Al moet voor De Lier gezegd worden, dat het verschil tussen CDA en PVV slechts 4 stemmen is.

Wat verder opvalt, is dat in Heenweg en Maasdijk het meest rechts werd gestemd. Forum voor Democratie en JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans, completeren daar de top-5 en haalden zo meer stemmen dan middenpartij D66.

Ouderen kiezen voor CDA

Vanwege de coronamaatregelen kregen 70-plussers dit jaar de mogelijkheid om per brief te stemmen, zodat ze niet naar het stembureau hoefden. Daar werd ruim 6.700 keer gebruik van gemaakt.

Tegen het beeld in de stembureaus in, kozen de meeste mensen hier voor het CDA, met 2.042 stemmen. Dat zijn er 65 meer dan nummer 2 VVD. PVV, PvdA en ChristenUnie maken de top-5 compleet.

Op bovenstaande kaart kun je de top-10 partijen zien per kern. Is de kaart niet te bekijken? Volg dan deze link.

Laat je reactie achter