advertentie KBITE

Westlands echtpaar ontvangt postuum bijzondere onderscheiding

Het echtpaar Arie en Geertje Valstar-de Bruijn heeft gisteren postuum de Yad Vashem onderscheiding ontvangen.

De blijk van verdienste werd aan de nabestaanden uitgereikt door Naor Gilon, ambassadeur van Israël in Nederland. Ook burgemeester Bouke Arends was daarbij aanwezig en hield een korte toespraak. De onderscheiding was aangevraagd door Joseph Zeldenrust, die tijdens de oorlog bij de familie Valstar-de Bruijn was ondergedoken.

Arie Valstar en zijn vrouw Geertje Margaretha de Bruijn, beiden geboren in 1900, trouwden in 1924 en woonden aan de Middel Broekweg 60 in Honselersdijk. Daar had het kinderloze echtpaar een tuinbouwbedrijf. In 1943 boden zij een onderduikadres aan de Joodse Zeldenrust uit 1931. Hij is er gebleven tot na de bevrijding. De familie bood ook onderdak aan een Joodse jongedame en twee geallieerde piloten. Na de oorlog heeft Joseph Zeldenrust contact met het echtpaar gehouden.

Zeldenrust heeft 75 jaar na de bevrijding het verzoek gedaan voor erkenning van het echtpaar Valstar-de Bruijn. De onderscheiding is door de Israëlische ambassadeur overhandigd aan achterneven en -nichten van het echtpaar. Joseph Zeldenrust, die in Israël woont, was via een videoverbinding aanwezig bij de ceremonie.

De Yad Vashem-onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich gedurende de Holocaust hebben ingespannen om Joden te redden, vaak met gevaar voor eigen leven. Hun namen worden vastgelegd in het Yad Vashem Holocaust herdenkingscentrum in Jeruzalem.

Ook in 2011 en in 2016 werd de onderscheiding postuum uitgereikt aan regiogenoten.

Laat je reactie achter