advertentie Westland Infra top

Yvonne Beekenkamp (links) en Ellen den Haan. WOS

Westlands trio droomt van een groenere wereld

Groener leven hoeft niet moeilijk te zijn, vinden de Westlanders achter het platform 'Groene Dromers'.

Op hun website delen ze laagdrempelige duurzame tips, vegetarische en plantaardige recepten en leuke hotspots. Yvonne Beekenkamp begon in de coronatijd met het interviewen en fotograferen van 'groene mensen'. "Daarmee probeerde ik mensen te inspireren om groener te leven." Al snel vond ze maatjes met hetzelfde doel: haar zus Suzanne Beekenkamp en Ellen den Haan. "Ellen houdt heel erg van tweedehands kleding en Suzanne is veel met eten bezig", vertelt Yvonne.

Het trio zou graag zien dat iedereen een beetje groener gaat leven. "We zijn met heel veel mensen op de aarde en we moeten daar gewoon goed voor gaan zorgen. Zodat we de wereld ook door kunnen geven aan de volgende generatie", vindt Beekenkamp. En hoewel Yvonne en Ellen zelf uit gezondheidsoverwegingen over zijn gestapt op een plantaardig dieet, hoeft niet iedereen die de wereld wil redden veganist te worden. 

"Ik ben mezelf gaan verdiepen in duurzaam leven. Ik woon nu in een tiny house en probeer me bewust te zijn van wat ik eigenlijk echt nodig heb", vertelt Den Haan. "En ik hou heel veel van kleding en mode, en probeer daar ook in te verduurzamen door bijvoorbeeld tweedehands of vintage kleding te kopen." En tips voor jouw kledingkast heeft ze ook nog wel. "Denk na voordat je iets koopt: heb je dat shirt echt nodig of hangt hij eigenlijk al in de kast? En het is ook heel leuk om kleding te ruilen met vriendinnen of familie, als je het toch even niet draagt."

Ook Yvonne heeft tips. "Ga voor groene stroom, zonnepanelen op het dak. Gelukkig zie je dat wel veel." De stroom is niet het enige wat ze het liefste groen ziet. "Je kunt ook voor een groen dak gaan en voor meer groen in je achtertuin. Maak bijvoorbeeld een moestuin. Verder kun je ervoor kiezen om je melk te vervangen door plantaardig drinken, of een keer een dag geen vlees te eten."

Oproep aan de horeca

Waar Beekenkamp en Den Haan nog vaak tegenaan lopen, is de geringe plantaardige opties op de menukaarten in de Westlandse horeca. "In Westland wordt zoveel groente en fruit geteeld, maar dat zie je niet terug op de menukaart, alleen bij de strandtenten", weet Beekenkamp. "Als ze alleen al de mayonaise vervangen voor veganistische mayonaise, maken ze al een verschil. En nu hoor ik je denken 'dat zal wel', maar op lange termijn hebben alle kleine beetjes impact."

Een oproep aan de Westlandse horeca dus? "Ja alsjeblieft, het lijkt me zo leuk om gewoon ergens lekker te kunnen eten zonder dat ik eerst moet vragen of er wel een plantaardige optie is", vertelt Den Haan. "En de horeca die dat wel willen, maar daar hulp bij nodig hebben, mogen ons altijd een berichtje sturen", voegt Beekenkamp toe.

Laat je reactie achter