advertentie Boekestijn

Hans-Peter van Velthoven

Westlandse Sylke doet recordpoging in zonneauto

In alle vroegte is Sylke van der Kleij vanmorgen begonnen aan haar recordpoging: in 12 uur tijd moet ze meer dan 882 kilometer racen, puur op zonne-energie.

De 's-Gravenzandse doet dat in de zonneauto van het Vattenfall Solar Team, dat volledig uit studenten van de TU in Delft bestaat. Het team zou aanvankelijk halverwege juli starten tijdens de American Solar Challenge, een race door de Rocky Mountains in de Verenigde Staten. Het coronavirus gooide echter roet in het eten.

Van der Kleij en haar teamgenoten lieten zich niet uit het veld slaan en kozen een nieuw doel. Een wereldrecordpoging op Nederlandse bodem. Het team moet - in 12 uur tijd - vandaag minstens 294 rondjes en één meter rijden op de testbaan van het RDW in Lelystad om het huidige wereldrecord te verbreken. Die poging zou eerst om 06.30 uur beginnen, maar op basis van de weersverwachting werd halverwege de nacht besloten een half uur later te beginnen.

De studenten hebben veel vertrouwen in zonneauto Nuna en de samenwerking als team. Maar er spelen meer factoren mee waar ze zelf geen invloed op hebben, zoals zware bewolking die rond het middaguur voorspeld is, of technische mankementen.

Van der Kleij was in alle vroegte de startende coureur. Lopende de dag zullen er enkele coureurswisselingen plaatsvinden. Om 19.00 uur wordt duidelijk of de studenten in hun poging zijn geslaagd.

Laat je reactie achter