advertentie VEMO Lease top

WOS

Wouters walvisfoto komt in Museon te hangen

Precies twee jaar geleden spoelde er een walvis aan op het strand in Ter Heijde. Wouter van der Voort fotografeerde dat en won de Groene Cameraprijs met die foto.

De Honselersdijker was er in 2019 als de kippen bij. "Ik ben gelijk op de fiets gesprongen met m'n cameratas. Die staat altijd klaar voor dat soort momenten", vertelt hij. "De walvis lag precies voor de strandopgang. Met z'n kop een beetje in de zee en z'n staart dan het strand op." Na een rondje om de walvis viel het oog hem vooral op. "Daar heb ik de foto gemaakt en nog even gewacht op het golfje dat voorbij kwam."

Wouter van der Voort

Met de foto won hij de Groene Camera. Dat is een jaarlijkse wedstrijd voor natuurfotografen in de Benelux. Wouter won in de jeugdcategorie. Hij was namelijk pas 15 jaar toen hij het plaatje schoot. "De jury vond het een pakkend beeld", licht hij toe. "De eerste keer dat je ernaar kijkt, weet je niet precies wat je ziet, je wil blijven kijken. Ook het lijnenspel en de compositie met het golfje is bijzonder." Dat de foto nu in het Museon in Den Haag komt te hangen, vindt de jonge fotograaf 'supergaaf'. "Als fotograaf is dat wel een van de gaafste dingen, als je foto in een museum komt te hangen."

Passie

Dat Wouter natuurfoto's is gaan maken komt niet uit het niets. "Ik was altijd wel gefascineerd door de natuur en dieren en buiten zijn. Een aantal jaar geleden is daar ook fotografie bijgekomen, want mijn moeder is ook fotograaf. Van haar heb ik de eerste dingen geleerd en ik gebruikte ook een oude camera van m'n moeder toen."

De Honselersdijker gaat zeker nog wel even door met fotograferen. "Ik vind het superleuk en ik probeer elk weekend wel op pad te gaan. En wie weet, misschien wel meer prijzen in de toekomst", vertelt hij met een lach. Maar wat we op die plaatjes te zien krijgen is nog even afwachten. "Ik heb niet echt een bucketlist, maar ik zou wel nog graag een keer het noorderlicht willen fotograferen. Of misschien een keer de zee op om lévende walvissen te fotograferen."

Laat je reactie achter