advertentie VEMO Lease top

Zesde aflevering podcast 'Van Faalhaas Naar Eindbaas': Verloskunde met extra aandacht

Meer tijd vrijmaken voor cliënten in de zorg, het klinkt als een lastige opgave met de drukke dagen van veel zorgmedewerkers.

Toch is dit het doel van Klein en Puur Verloskunde in De Lier, vertelt medeoprichter Liza van Antwerpen in de podcast Van Faalhaas Naar Eindbaas. "Toen Melanie en ik ons bedrijf startten wilden we bereiken wat we zelf misten in de branche: meer tijd voor cliënten tijdens de zwangerschap. Alleen wisten we helemaal niet of hier ook behoefte aan was. Wij konden het leuk willen, maar misschien waren we wel de enige." Dat bleek niet zo te zijn, want inmiddels hebben de dames een volle agenda en ook verloskundigen in dienst. "Vrouwen vinden het echt heel fijn dat er tijd voor ze wordt gemaakt. Normale spreekuren duren een kwartier en wij maken daar een half uur van. Dat wordt gewaardeerd."

In de Lierse praktijk is het zelfs zo druk dat Liza zich lichte zorgen maakt over de toekomst. En dan niet over of de groei wel doorzet, maar over de vraag of ze straks nog wel de tijd en aandacht kunnen geven die ze willen. "Het is voor ons een hele uitdaging de kleinschaligheid te waarborgen, terwijl er meer mensen zijn die daar behoefte aan hebben. Wat we gedaan hebben is ons werkgebied te verkleinen waardoor we minder mensen onder controle hebben. Daardoor moeten we soms nee zeggen te mensen, maar dat doen we met onze visie in ons achterhoofd: meer tijd voor de cliënt."

Daarnaast is volgens Van Antwerpen verloskundige één van de zwaarste beroepen in de zorg. "Ik maak soms lange dagen, heel af en toe werk ik weleens twee dagen achter elkaar, dan sla ik de m’n nachtrust over. Maar zolang je echt bezig bent, gefocust bent, maak je veel adrenaline aan en dat sleept je er wel doorheen. Wat ik tijdens mijn stages heel erg geleerd heb is dat ik zelf m’n grenzen aan moet geven, omdat niemand anders dat voor je doet. Ook zag ik meiden op school die het niet volhielden omdat het zo zwaar was, zij gaven hun grenzen dus niet aan. Dat wil ik dus echt meegeven aan meiden die bij on stage lopen: dat ze zelf hun grenzen bepalen en niet iemand anders."

Hoe Liza haar rust pakt en welke impact de coronacrisis op haar bedrijf heeft, hoor je in de podcast Van Faalhaas Naar Eindbaas. In deze serie gaat programmamaker Maarten Stolk in gesprek met jonge ondernemers uit Westland, Midden-Delfland, Maassluis en Hoek van Holland. De ondernemers vertellen hoe ze zijn gestart, waar ze tegenaan liepen en ze geven tips voor andere jonge ondernemers. De komende twee weken komt er iedere vrijdagmiddag een nieuwe aflevering online. Beluister de aflevering met Liza van Antwerpen hieronder.

Laat je reactie achter