advertentie Schoon Westland top

Egelopvang Het Stekeltje

Zorgen om 'zwerfkapjes' bij egelopvang

We beschermen ons tegen corona met mondkapjes en de wegwerpvariant belandt steeds vaker als zwerfafval op straat. Dat is niet alleen slecht voor de natuur, maar schept ook gevaren.

Egelopvang 't Stekeltje in Naaldwijk waarschuwt: die zwerfkapjes zijn funest voor kleine dieren als egels. "Ze raken erin verstrikt met alle gevolgen van dien", zegt Ria Witkamp.
Veel egels met een mondkapje om de nek heeft de egelopvang nog niet gespot. "Maar we zien het bij veel dieren gebeuren. Eenden, vleermuizen... Het komt steeds vaker voor." Zo ook bij een egeltje dat onlangs bij de opvang werd gebracht.

Witkamp: “Zo’n beestje gaat met de kop door het elastiek, kruipt vervolgens door de struiken en komt vast te zitten.” De gevolgen zijn niet mis. "De egel probeert zich los te krijgen en krijgt dan allemaal wonden. En als hij vast blijft zitten, verhongert hij, of hij wordt aangevallen door andere dieren, bijvoorbeeld een vos. Die hebben we in het Westland veel.”

De oplossing is simpel: gooi die wegwerpmondkapjes in de prullenbak. Maar Witkamp spoort aan nog iets verder te gaan dan dat. "Als je het in de afvalbak gooit, waait het er misschien weer uit, of kraaien gaan ermee aan de haal. Als je de dieren écht wil helpen, trek je het elastiek van zo’n mondkapje aan één kant kapot. Dan kan er geen dier meer in verstrikt raken."

Witkamp grijpt de gelegenheid aan om nog maar eens te zeggen dat er in Westland echt een dierenopvang moet komen. Nu is die er niet. "Onze  egels worden verzorgd bij vrijwilligers thuis. Samen met Stichting Team Dierenhulp Westland en vogelopvang De Wulp werken we aan een bedrijfsplan voor een dierenopvang aan de Vierschaar, vlakbij het politiebureau. Dat plan gaat binnenkort naar de gemeente. En volgend jaar hopen we fondsen te gaan werven."

Het egeltje in kwestie heeft het mondkapjesincident overigens overleefd. Hij is aangesterkt bij één van de vrijwilligers van de opvang. Vervolgens is hij uitgezet en de vrijheid tegemoet gekropen.

Laat je reactie achter