advertentie VEMO Lease top

Zwarte stof in Hoek van Holland blijkt toch van kolenoverslagbedrijven

De overlast van zwarte stof in Hoek van Holland wordt toch grotendeels veroorzaakt door kolenoverslagbedrijven EMO en EECV.

Dat blijkt uit onderzoek van instituut TNO. Vijftig procent van de deeltjes in een monster van het zwarte stof in Hoek van Holland is kolenstof dat te herleiden valt tot de twee overslagbedrijven op de Maasvlakte en in de Europoort. Daarnaast bevat het monster ook voor een groot deel zand.

Voor het herkomstonderzoek is, na enkele dagen met harde wind en klachten, op de galerij van een flat in Hoek van Holland op 12 juli een monster genomen. Een week daarvoor zijn referentiemonsters genomen bij kolen- en ertsoverslagbedrijven EECV en EMO. Er blijkt nu een match te zijn.

Al maanden wordt Hoek van Holland, maar soms ook het naastgelegen 's-Gravenzande, met enige regelmaat getroffen door de zwarte stof. Inwoners bleven daarover aan de bel trekken bij de milieudienst, maar ook bij wethouder Arno Bonte die milieu in zijn portefeuille heeft. Meermaals werd al gesuggereerd dat de stof van EECV en EMO zou komen.

Eigenlijk was was het de bedoeling dat milieudienst DCMR de verschillende onderzoeken op bewonersavonden op 6 en 9 oktober, georganiseerd door de Gebiedscommissie en in aanwezigheid van de wethouder, zou presenteren. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen zal dit 14 oktober tijdens een livestream gebeuren. Uitnodigingen daarvoor worden nog verzonden.

Wil je het gehele onderzoek zelf lezen? Klik dan op de link hieronder.

Laat je reactie achter